Blog

Zo gebruik jij WhatsApp Business voor jouw klantcontact

WhatsApp is niet alleen geweldig om te communiceren met familie, vrienden of collega's, maar ook uitermate geschikt als contactkanaal voor bedrijven.

Door Christa Lokkerbol

2.9 min read

14 september 2021

WhatsApp Business om in contact te komen met klanten via WhatsApp

Met meer dan 2 miljard dagelijkse gebruikers in 180 landen is WhatsApp het meest populaire mobiele contactkanaal ter wereld. De tool wordt het meest gebruikt om in contact te blijven met vrienden en familie. Toch is WhatsApp  niet alleen geweldig om te communiceren met familie, vrienden of collega’s, maar ook uitermate geschikt als contactkanaal voor bedrijven. Hoe makkelijk is het als je, als klant, jouw vraag gewoon even aan het bedrijf kunt App-en of dat je via WhatsApp snel wat informatie over een product opvragen? Heel makkelijk!

WhatsApp wil echter voorkomen dat het platform word misbruikt voor commerciële doeleinden. Daarom is Whatsapp business ontwikkeld. Een uitstekende oplossing voor bedrijven om App-en met klanten en potentiele klanten mogelijk te maken.

WhatsApp Business biedt bedrijven alle mogelijkheden van de consumenten WhatsApp versie, zoals gesproken berichten, videogesprekken en het delen van foto’s, video’s en documenten. Daarnaast biedt WhatsApp Business ook extra mogelijkheden die de oplossing nog interessanter maakt voor bedrijven.

Jouw mobiele visitekaartje

In WhatsApp Business maak je allereerst een bedrijfsprofiel aan. Hiermee kun je jouw bedrijf zo presenteren zoals jij dat wilt. Voeg een afbeelding, bedrijfsomschrijving, contactgegevens, websitegegevens en openingstijden toe en klanten weten meteen met wie ze te maken hebben.

Klantenservice via WhatsApp

Om met WhatsApp Business jouw klantenservice nog efficiënter en persoonlijker maken kun je de volgende mogelijkheden inzetten:

  • Sla antwoorden op veel  gestelde vragen eenvoudig op als templates. Hierdoor kun je deze antwoorden snel toevoegen zonder steeds dezelfde tekst in te hoeven typen. Dit scheelt jou veel tijd en jouw klant krijgt snel een antwoord op zijn vraag.
  • Gebruik labels om berichten bijvoorbeeld in te delen op urgentie of om terugkerende bezoekers eenvoudig te herkennen. Je kunt hierbij gebruik maken van de standaard labels of zelf labels maken die jij handig vindt.
  • Stel automatische antwoorden in om een klant welkom te heten of om aan te geven dat je even niet in de gelegenheid bent een bericht te beantwoorden. Zo weet jouw klant waar hij aan toe is, ook wanneer hij een bericht stuurt buiten openingstijden.

WhatsApp als extra verkoopkanaal

Je kunt WhatsApp Business uitstekend inzetten als een soort mobiele etalage. In de catalogus die je in de app kunt aanmaken, kunnen bezoekers jouw producten of diensten bekijken zonder de app te verlaten. Gebruik deze mogelijkheid om acties of bijvoorbeeld seizoensproducten onder de aandacht te brengen. Maak de catalogus compleet door een foto, beschrijving, prijs en link naar jouw website te plaatsen en de bezoeker kan het product zo bestellen.

Ben je met een bezoeker in gesprek? Dan deel je ook eenvoudig producten uit jouw catalogus in het gesprek.

Maar op één device en voor één gebruiker?

Er kleeft echter een nadeel aan het gebruik van WhatsApp Business. Het telefoonnummer van jouw WhatsApp business is namelijk alleen te gebruiken op één device en door één gebruiker. Niet handig natuurlijk als je een afdeling klantcontact of klantenservice hebt die het contact via alle kanalen afhandelen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat slechts één medewerker de WhatsApp berichten van klanten kan beantwoorden.

Om ervoor te zorgen dat bedrijven WhatsApp wel op wel op een professionele manier zakelijk kunnen gebruiken is de WhatsApp Business API beschikbaar.  Deze API is beschikbaar voor WhatsApp partners om WhatsApp Business te integreren in een applicatie en maakt het wel mogelijk om meerdere gebruikers te laten werken met jouw WhatsApp business account.

WhatsApp is hiermee ook geïntegreerd in Steam-connect waardoor je jouw klanten nog beter kunt helpen. Wil je hier meer over weten? Neem dan even contact met ons op.

Deze artikelen in je mailbox?

Laat je gegevens achter en ontvang maximaal één keer per maand klantverhalen, interessante artikelen & aanbiedingen in je inbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit vind je misschien ook interessant:

Verander je klanten in fans 👏🏼

Bel ons vandaag nog op (020) 719 23 33

Offerte aanvragen

Geen zorgen: je zit nergens aan vast.